Küldetés

KEZDETI LÉPÉSEK:

A HÁIHA életében meghatározó – mint ahogy nagyon sokunk egyéni életében is, vagy éppen egy közösség életében: visszatekinteni, hogy kerültek lefektetésre az alapok.

ELŐKÉP A SKÓCIAI TESTVÉREKKEL:

2020-at írunk, amikor Szabó Csaba 7 évnyi csendesség és imádkozás után egy élő gyülekezetre talált, mégpedig a skóciai magyarok gyülekezetére (online formában). Akkor kezdtük a Covidot, tehát mivel másik szigeten vannak (nem az ír szigeten), és covid volt: konferenciabeszélgetéseken jöttünk össze heti 3 alkalommal. Rendkívül hálás voltam az Úrnak – kimondhatatlan ajándéknak tekintettem, és tekintem őket. Telt, s múlt az idő, amikor felvetettem, hogy a covid miatt készítsünk húsvéti és pünkösdi online – előre felvett istentiszteletet, megdolgozom, és szép formában közzéteszem. A skóciai magyar lelkipásztor még megtoldotta azzal is, hogy tartott a pünkösdi előkészítőként egy 3-as evangélizációt: ugyanígy előre felvett, online alkalomként, amit közreadtunk.

Innen indult el „minden”: 10 méterrel éreztem magam a föld felett, hogy nemcsak hogy kaptam élő testvéreket, élő gyülekezetet, de még tehetek is valamit, dolgozhatok is valamit – nemcsak egyházzenészként, hanem ilyen formában is az Úrnak. Rendkívül nehéz volt visszamenni a dolgos hétköznapokba, és már szőttem a terveket, hogy ezt így meg úgy folytatjuk, már megvolt a fejemben minden…

És ott a csendességemben előjött, hogy „nem Csaba, nem, addig nem csinálsz semmit, amíg az Úr nem küld…” A megdöbbenés csontig hatolt, minden lelkesedés átváltozott csenddé, megadássá az Úr előtt: Uram, én annyiszor cselekedtem már a saját szakállamra, annyiszor döntöttem nélküled, annyiszor előzte meg az imádságot az „én” tervem – megtéretlen állapotomban. Nem, most nemet mondok magamnak. Uram, ha te nem küldesz, tapodtat sem fogok mozdulni. Ez májusban volt 2020-ban.

KÜLDÉS – KÜLDETÉS:

Nehezen, de visszaálltam a dolgos hétköznapokra, és abban az évben július végén és augusztus elején 3x szólt az Úr, 3x elevenítette meg az Úr előttem a küldetésemet. Először azt gondoltam, hogy csak beleolvasom a vágyaimat (projekció), nem is az aminek gondolom. De, nem hagyott az Úr. Megint megkaptam ugyanazt az Igét. Akkor már nehezedett a súly a lelkemen, de akkor még mindig „nem fogtam fel”. Augusztus elején harmadszor is ugyanazt az Igét elevenítette meg előttem. Nos, akkor adtam csak meg magam. A küldetési igém ez volt:

Ezt követően egy szisztematikus felkészülés kezdődött, amiben felmértem, hogy itt Észak-Írországban mennyi magyar lehet, hogyan tudom az Urat szolgálni, mit tudok tenni. Érdeklődtem, adatokat gyűjtöttem, szétnéztem, beszélgettem az Úrral erről továbbra is. Covid időszak volt még keményen, tehát minden alkalmat szinte csak online lehetett megtartani. Készültünk október 31-re, november 1-re, adventre, karácsonyra online istentiszteletek közreadásával. S közben a skóciai magyarokkal mentek a heti 3-as alkalmak.

TISZTÁZÁS ÉS A KÜLDETÉS SPECIÁLISSÁ TÉTELE:

2020 év őszén számomra nem volt tiszta, ezért azon területen beszélgettem az Úrral, hogy mire szól Uram az elhívásod? Észak-Írországban fizikai református gyülekezet alapítására, vagy online térben szervezni, szerkeszteni, stb. A válasszal majd’ 9 hónapot váratott az Úr. Milyen sokatmondó ez a 9 hónap, igaz?…

Közben 2020 októberétől a küldetésnek engedelmeskedve arról is beszélgettem az Úrral, hogy ki legyen a személy, aki online evangélizációt fog tartani nekünk, és a kérdés összekapcsolódik, hogy de kinek „nekünk”: az északír magyaroknak, vagy a skóciaiaknak, vagy mindkettőnek??? Az Úr Bódis Miklóst hozta elém. Az evangélizátor személyéért októbertől januárig imádkoztam (2020-2021): míg megkaptam ezt, hogy BÓDIS MIKLÓS.

2021 májusában az Úr azt is tisztázta velem, hogy mire szól a küldetése, hogy északír fizikai magyar református gyülekezet alapítására vagy nem: az volt a válasza, hogy amire nem adok zöld utat, oda ne menj! Erre pedig konkrét küldést nem kaptam, hogy északír fizikai magyar református gyülekezet alapítása, pedig lenne merítés: nagy vonalban 8-12 ezer magyar ember él Észak-Írországban (területileg valamivel nagyobb, mint Borsod-Abaúj Zemplén megye). De megértette az Úr velem, a küldetésem irányát, lényegét, mert miközben ezen volt a kérdésem, addig – az „online ajtót” elképesztő tágra nyitotta, ha a zoom-os evangélizációkra gondolunk.

AZ ÚR ELŐTTÜNK JÁR

És innentől kezd nagyon „izgalmassá” válni az Úr csodálatos útja.

Ezzel az Igével kezdtem levelem Bódis Miklós testvérünknek 2021. Januárjában:

Bódis Miklós lelkipásztor úr engedélyével idézek egy részt az első levelének válaszából:

“Hát, csak csodálkozom Isten vezetésén. Ma reggel, amikor felkeltem azt olvastam az Igében: „Összegyűjtöm nyájam maradékát minden országból (….) és visszahozom őket legelőjükre, ahol szaporodni és sokasodni fognak.” (Jer.23,3)! És a magyarázatban ezt olvastam : „Aki nem tud csodálkozni Isten útján az megszűnt már hívőnek lenni!” Reggel még nem értettem az Igét, erre jön a levél – most már értem! Ez a dolog Istentől van, tőle van a vezetés és tőle fog jönni a segítség is!” 

Erre a levélre nem voltam felkészülve, többször átolvastam, és csak ömlöttek a könnyeim, ahogy az Úr előttem járt/jár. Igen, ezért volt fontos várni. Nem a magam „énje” után menni. Nem a magam terveit csinálni, s aztán kérni Isten áldását. Hanem a terveket előzze meg imádság, imaharc.

Megszerveztük a HÁIHA első, 2021. februári Bódis Miklós evangélizációt. És a szervezés ideje alatt Miklós testvérem azt kérte, hogy ZOOM-on legyen az evangélizáció: kérdeztem Tőle, hogy azt eszik vagy isszák?!… Nem volt hajlandó előre felvett igehirdetést csinálni, ismerkedjek meg ezzel. OK. Volt rá 1,5-2 napom, semmi gond. Az meg az én kérésem volt, hogy evangélizáció előtt 3 este imaközösség: enélkül nem működik az evangélizáció… Örült a kérésemnek.

Feszültség volt bennem kicsinyhitűségem miatt, hogy Uram rendben, hogy ezt az evangélizációt megszervezhetem, de Uram, „eljön” egy evangélizátor, és nem leszünk 10 készülékről sem – mekkora szégyen már???… Arra az evangélizációra 267-312 készülékről jelentkeztek fel 17 ország magyarjai… És Észak-Írországból rajtam kívül még 1 fő. Tehát északír evangélizáció, és a rengeteg feljelentkezésből 2 fő északír.

[azért írok feljelentkező készüléket, mert akik feljelentkeznek: az adott készülék mögött sokszor nem csak 1 fő van, hanem család, vagy többen, vagy gyülekezet]

AD MUNKÁSOKAT AZ ÚR

Ahogy haladtunk a szervezésekkel, evangélizációkkal, imaközösségekkel, hitmélyítő evangélizációkkal: folyamatosan azt tapasztaltuk, hogy az Úr előttünk jár, s amire szükségünk van, ahhoz ad munkásokat. Ezt megélni, ezt átélni, valami olyan különleges ajándék, megtapasztalni, hogy NEM az emberi szervezés „terméke” mindez, hanem az Úr hívta életre. Tartja. Működteti. Nem emberi ügyesség, szervezés.

Hálaadás az Úrnak ezért a mögöttünk lévő 1,5 évért.

Hálaadás, dicséret, dicsőség egyedül az Úrnak, a Krisztusnak, a Megváltónknak, a Szabadítónknak.

Szabó Csaba

2022.07.05